"Test inteligencije" - trening test inteligencije za vježbu i zabavu


"Test inteligencije" koji se nalazi na ovoj stranici ispituje neke intelektualne sposobnosti pa možemo reći da se radi o testu inteligencije u širem smislu. Međutim, rezultat ovakvog testa nije koeficijent inteligencije, pa se ne radi o pravom IQ testu. S obzirom da su na raznim forumima, blogovima i portalima takvi nizovi pitanja označeni kao "test inteligencije", neka se onda i ovdje tako zovu. Pitanja smo preveli s engleskog i neznatno prilagodili hrvatskom jeziku. Pravi testovi se moraju prvo validirati na reprezentativnim uzorcima ispitanika da bi se moglo reći koliko precizno mjere inteligenciju ili nešto drugo.Odgovorite na sva pitanja prije nego pogledate rješenja. Neka izgledaju apsurdno, neka su prejednostavna, ali utipkajte ono što vam izgleda najlogičnije. Nema smisla gledati rješenja prije nego utipkate sve odgovore. To je kao da vam netko ispriča radnju cijelog filma prije odlaska u kino.

1) Dva igrača šaha su odigrali 5 partija i svaki je pobijedio jednaki broj puta. Nije bilo neriješenih partija. Kako je to moguće?

2) Da imaš samo jednu šibicu i uđeš u sobu u kojoj se nalaze petrolejka, uljani grijač i peć na drva, što ćeš prvo zapaliti?

3) Žena je dala skitnici 5 kuna. Žena je skitnici bila sestra, ali skitnica nije njen brat. Kako to objašnjavaš?

4) Koliko duboko može pas utrčavati u šumu?

5) Zašto čovjek koji živi u Karlovcu ne može biti pokopan sjeverno od rijeke Save?

6) Podijelite 40 s polovinom, pa dodajte 10. Koji broj je rezultat?

7) Uzmite dvije od pet jabuka. Koliko jabuka imate?

8) Koje dvije riječi su isprintane na svakoj kovanici kune?

9) Imam dvije kovanice u ruci vrijedne ukupno 55 lipa, a jedna od njih nije 50 lipa. Koje su to dvije kovanice?

10) Arheolog tvrdi da je pronašao dvije zlatne kovanice na kojima je datum 45. godina prije nove ere. Vjerujete li mu?

11) Neki mjeseci imaju 30 dana, neki imaju 31, koliko ih ima 28?

12) Čovjek je sagradio kuću koja ima četiri zida, kvadratnog je tlocrta. Svaka strana je izložena s juga, tj. svaki zid gleda prema jugu. Naišao je medvjed. Koje je boje medvjed?

13) Pastir je imao 13 ovaca. Sve osim 3 su mu uginule. Koliko ovaca mu je preostalo?

14) Doktor ti je dao 3 tablete da popiješ po jednu svakih pola sata. Koliko dugo će ti trebati da popiješ sve tablete?

15) Koliko vrsta je Mojsije poveo sa sobom na arku?

16) Garantiram vam, kaže prodavač u pet shopu, da će ova papiga ponoviti svaku riječ koju čuje. Kupac je donio papigu i shvatio da papiga ne ponavlja niti jednu jedinu riječ. Međutim prodavač nije lagao. Kako je to moguće?

17) Farmer Ivo posjeduje 3 roze svinje, 4 smeđe svinje i jednu crnu svinju. Koliko Ivinih svinja može reći da su iste boje kao i druge svinje?

18) U jednoj posudi je vino, a u drugoj voda. Prelijemo jednu čašu vina u vodu, pa onda prelijemo jednu čašu dobivene mješavine nazad u vino. Ima li više vina u vodi ili vode u vinu?

19) Kako stanari zgrade gdje se svaki od dvanaest katova zove po jednom mjesecu u godini zovu lift?

Nakon što ste odgovorili na svih 19 pitanja kliknite na gumb rješenja kako biste usporedili svoje odgovore s točnim rješenjima. Prvo provjerite jeste li na sva pitanja upisali odgovor.Ako se u rješenjima pogrešno prikazuju hrvatski znakovi (čćšđž) provjerite si jezične postavke u Windosima i Internet browseru.

Svoju sugestiju za dodavanje nekog novog pitanja ili izmjenu postojećih možete nam poslati putem kontakt forme. Hvala unaprijed!Test inteligencije s ove stranice većim dijelom se nalazi na nekoliko američkih web stranica. Ovu prevedenu, prilagođenu i nadopunjenu verziju (© testovi.info) možete jednostavno linkati:

 

Trening test inteligencije je još jedan prikladan naziv za testove koji očito ispituju neke aspekte inteligencije, a ne daju kao rezultat IQ. Ovaj test se znatno razlikuje od pravih testova inteligencije kakve primjenjuju psiholozi. Kad bi trening test bio identičan IQ testu onda bi testiranje inteligencije nakon takve pripreme dalo precijenjene, nerealne rezultate. U tom slučaju više do izražaja dolazi pamćenje, tj. učenje napamet, a ne učenje novih načina razmišljanja i aktiviranje sposobnosti koje se često sputavaju u školskom i obiteljskom odgoju i obrazovanju.

Što su zadaci sličniji onima iz pravih, standardiziranih i validiranih IQ testova, to je veća šansa da ćete s trening testom bolje trenirati svoju sposobnost snalaženja u rješavanju IQ testova. Zbog toga imamo u planu izradu ozbiljnijeg online testa koji će biti sličan validiranim IQ testovima, ali ne u tolikoj mjeri da se ugrožavaju autorska prava, te važeći zakon o psihološkoj djelatnosti, kao i statut psihološke komore.

Koeficijent inteligencije mnogi pogrešno tumače, pa je bolje izostaviti takva etiketiranja (procjenu IQ-a) iz ove mozgalice, kvazi testa inteligencije ili idiot testa kako ga neki nazivaju. Povratna informacija o točnim odgovorima je sigurno korisnija od često nepouzdane kalkulacije IQ-a kakvu nude online IQ testovi.


Test inteligencije, IQ test  Testovi osobnosti   Ljubavni testovi   Testovi zdravlja   Zabavni testovi   Testovi znjanja   Zagonetke, mozgalice   HAK testovi - autoškola   Seks testovi i kvizovi  


Osnovni pojmovi:

Inteligencija - sposobnost svrhovitog djelovanja, racionalnog razmišljanja i efikasnog suočavanje s okolinom. To je opća mentalna sposobnost koja obuhvaća kognitivne sposobnosti razumijevanja, planiranja, rješavanja problema, apstraktnog razmišljanja, shvaćanja jezika i ideja, te sposobnost učenja. Inteligencija je sastavni dio ličnosti.

Koeficijent inteligencije - numerički pokazatelj stupnja razvijenosti inteligencije pojedinaca u odnosu na referentnu grupu.

Test - standardizirani postupak za mjerenje određenih sposobnosti, znanja, vještina, osobina ličnosti... Testiranje se provodi s ciljem dobivanja reprezentativnog uzorka ponašanja pojedinca kada se nađe u određenoj vrsti zahtijeva koje mu postavlja okolina. Postignuti rezultati na testu se vrednuju usporedbom s rezultatima koje postižu drugi slični ispitanici. Da bi se neki niz zadataka mogao nazivati testom, on mora zadovoljavati određene psihometrijske karakteristike (valjanost testa).

Valjanost - odnosi se na prigodnost, smislenost i korisnost specifičnih zaključaka izvedenih iz rezultata testa. Osnovne vrste valjanosti su konstruktna, kriterijska i sadržajna. Ukratko, valjanost je stupanj u kojem test mjeri ono što bi trebao mjeriti.

Test inteligencije sastavljen od raznih trik pitanja koja zahtijevaju lateralno mišljenje. Ovaj test nema norme, pa nećete kao rezultat dobiti IQ, ali ćete zato dobiti točne odgovore na svako od ponuđenih pitanja.


Glavni izbornik:IQ testing - free IQ tests online IQ Test - Free

BBC IQ test


Što više slijedimo svoj intelekt, to manje razumijemo značenje života.
Leo Tolstoy


Korisni linkovi

Apartmani Hrvatska

Karta HrvatskeWebmaster: e-mail

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

© 2018 www.testovi.info
~ Test inteligencije