IQ test Danske Mense - IQtest.dk


IQ test Danske Mense ne sadrži verbalne zadatke pa je kulturalno nepristran. Kod tog testa primjetan je nedostatak odvojenih normi za pojedine dobne skupine. No, ovako je moguće uspoređivati ispitanike svih dobi bez blažeg bodovanja za pojedine starosne grupe. Koliko su te usporedbe opravdane ovisi o diskriminativnosti testa, pouzdanosti, te općenito o valjanosti (točnosti rezultata). Provjereni podaci o tome nisu nam dostupni. Međutim, inače vrlo skeptični urednici nekadašnjeg portala iqte.st ubrajaju iqtest.dk među rijetke testove koji su standardizirani od strane licenciranih psihologa s primjenom osnovnih principa pouzdanosti i valjanosti. Između ostalih među boljim se navode i Adaptivni IQ test, zatim BBC IQ test, Ivy IQ test (testiranje 75$), verbalni (en) MSCEIT EQ Test (testiranje 49$), nedovršeni Lankin Flash IQ test, te brojni drugi.

Naravno, niti jedan online test inteligencije nije prava zamjena za test kojeg individualno primijeni educiran psiholog. Dodatno, sam IQ rezultat ne znači puno bez uzimanja u obzir ostalih varijabli koje doprinose uspjehu i zadovoljstvu na poslu. Dakle, bez obzira radi li se o online ili offline testiranju, sam IQ ne predstavlja zadovoljavajuću i sveobuhvatnu procjenu sposobnosti neke osobe.IQ test Danske Mense - upute prevedene na hrvatski:

"Informacije: IQtest.dk je napravljen s ciljem mjerenja vašeg kvocijenta inteligencije (IQ). Test je kulturalno nepristran, tj. minimalizira utjecaje kulturalnih varijabli poput jezika, matematike itd. Test se temelji na logici, ali je također napravljen da mjeri sposobnost učenja, pamćenje, inovativno razmišljanje i sposobnost istovremenog rješavanja nekoliko problema.

Test mjeri generalni faktor inteligencije - g.

Kalkulacije IQ-a temelje se na odgovorima preko 250000 ljudi."

"O testu : Verzija 3.0, svibanj 2003. Dizajn i razvoj: Anders Ditlev Jensen; Mensa Danmark; Test je razvijen koristeći Macromedia Flash MX. Inspiriran je Ravenovim naprednim progresivnim matricama"

"Start: Prije pokretanja testa molimo obratite pozornost na to da je vrijeme ograničeno. Imate 40 minuta za odgovoriti na 39 pitanja. Težina pitanja se postupno povećava. Ako nađete dva logična odgovora na jedno pitanje onda izaberite odgovor koji je najjednostavniji. Ne dobivate dodatne bodove ako test riješite brže od zadanog vremena, pa iskoristite vrijeme! Pogrešni odgovori ne utječu na vaš rezultat, pa radije pogađajte nego da preskačete pitanja! Sretno!"

IQ test Danske Mense <~

Napomena: vjerojatno ćete na danskom iq testu dobiti manji rezultat  nego na europskom testu inteligencije kojeg na svojim stranicama ima hrvatska Mensa.  Razlika dijelom proizlazi iz različitog standardiziranja rezultata. Danski online test ima  sd=15, dok europski vjerojatno ima veću standardnu devijaciju, možda 24. Prema tome, IQ 148 na europskom online testu bi mogao biti oko 130 na danskom. Teoretski, rezultat iznad te proizvoljno postavljene granice koja se nalazi na dvije standardne devijacije iznad prosjeka postiže manje od 2,3% populacije. Hrvatska Mensa je nekad i službeno izražavala IQ na skali sa standardnom devijacijom 24, a sad na službenim testiranjima koristi skalu sa sd=15, pa je prag za učlanjenje IQ>130. Za online testiranje takvi detalji su nebitni jer testovi na Internetu služe samo za približnu orijentaciju. Ako Vam je važno da znate svoj IQ, odite na testiranje kod psihologa. Mensa redovito angažira psihologe za grupna testiranja po gradovima.


Ostali testovi inteligencije opisani su na naslovnici. Npr.: test inteligencije za treniranje lateralnog načina razmišljanja.


IQ test kojeg na svojim stranicama besplatno pruža Danska Mensa trenutno je jedan od boljih online IQ testova. Osim kratkog opisa lijevo je i hrvatski prijevod uputa za taj neverbalni IQ test.


Izbornik:
Link prema ovoj stranici:

Webmaster: e-mail;

© 2018 www.testovi.info Page copy protected against web site content infringement by Copyscape


~ IQ Test Danske Mense