Adaptivni IQ test


Adaptivno testiranje je budućnost testiranja. Takvi testovi su prilagodljivi na način da se na osnovu svakog odgovora automatski procjenjuje najvjerojatniji konačni rezultat, te se onda kao slijedeći zadatak zadaje onaj za kojeg je procjena da ispitanik ima približno 50% šanse točno odgovoriti. Ako točno odgovori, onda se zadaje teži zadatak koji je ponovo umjereno težak za točno tog ispitanika. Odgovor na optimalno zadan zadatak pruža najveću količinu informacija o sposobnosti pojedinca, pa adaptivno testiranje omogućuje brže i preciznije procjene IQ-a, znanja i svega ostalog što se može ispitivati na taj način.I ovdje je potrebno napomenuti da online test inteligencije nije prava zamjena za test kojeg individualno primijeni psiholog. Dodatno, sam IQ rezultat ne znači puno bez uzimanja u obzir ostalih varijabli koje doprinose uspjehu u školi, poslu i životu općenito. Dakle, bez obzira radi li se o online ili offline testiranju, sam IQ ne predstavlja dostatno smislenu i sveobuhvatnu procjenu sposobnosti neke osobe.


Adaptivni IQ test - pitanja su komplicirana, zahtijevaju izvrsno poznavanje engleskog jezika. Evo deset razloga za pristupanje tom testu, a koje navode autori:

"Dok odgovarate na pitanja, procjena vašeg ranga u populaciji postaje sve točnija. Vidite graf svog procijenjenog ranga, a ne samo brojku. Pruža vam se najvjerojatniji rezultat zajedno s očekivanom greškom procjene. Možete preskočiti pitanja i kasnije se vratiti na njih. Možete vidjeti težinu svakog pitanja prije nego ga krenete rješavati. Težina svakog pitanja je prikazana kao graf postotka ispitanika koji su točno odgovorili na pitanje. Automatski vam se postavljaju pitanja na osnovu kojih je moguća preciznija procjena vaše razine / ranga. Što više ljudi rješava test, to grafovi postaju točniji. Koriste se brojne metode koje sprječavaju varanje na testu."

Koliko su učinkovite te metode sprječavanja varanja ne znamo, kao ni ostale podatke o karakteristikama testa.


Neki drugi test inteligencije možete izabrati na naslovnici, a osim Adaptivnog, izdvojen je i kulturano nepristran IQ test Danske Mense.Na Mental-testing nalazi se besplatni Adaptivni IQ test koji zahtijeva jako dobro poznavanje engleskog jezika. Taj test ima dobre recenzije na nekim nezavisnim portalima, mada nemamo provjerene informacije o stvarnoj točnosti tog testa.


Izbornik:Preporuke:

Exchanged linksLink prema testovi.info (copy):


Webmaster: e-mail;

© 2011 www.testovi.info 
~ Adaptivni IQ Test