Krvni tlak i mentalne sposobnosti

Povišen tlak i snižen IQ u stresnoj situaciji

23.12.08 Psihonet.com pod naslovom Povišeni krvni tlak povezan sa smanjenjem mentalnih sposobnosti starijih osoba prenesi ovakvu vijest:  "Nova studija pokazala je da je privremeno povišenje krvnog tlaka, poput povišenja uzrokovanog stresom, povezano sa smanjenjem mentalnih sposobnosti kod starijih osoba, posebice onih koji su i prije imali povišeni krvni tlak. "

Evo prijevod i moj komentar cijele vijesti sa Patienthealthinternational.com:

"MedWire News:  Privremeni porast krvnog tlaka, poput onoga uzrokovanog stresom, povezan je sa smanjenim mentalnih sposobnostima u starijih ljudi, osobito u onih koji su već imali povišene razine krvnog tlaka, navode istraživači. Nalazi, objavljeni u  Journals of Gerontology Series B: Psychological Sciences and Social Sciences, sugeriraju da stresne situacije mogu otežati nekim starijim ljudima da bistro razmišljaju.

Alyssa Gamaldo i kolege, sa North Carolina State University u Raleigh, SAD, proučavali su 36 starijih ljudi, prosječne dobi 73 godine.

Ispitanici su koristili automatski uređaj za mjerenje sistoličkog tlaka i rješavali su kognitivne zadatke kako bi se ispitale njihove sposobnosti zaključivanja, pamćenja i učenja dva puta dnevno tijekom 60 dana.

Sistolički krvni tlak odnosi se na razine krvnog tlaka mjerene pri otkucaju srca.

Istraživanje je pokazalo da, u prosjeku, ispitanici imaju slabiju izvedbu na testu kognitivnih sposobnosti u situacijama kada im je krvni tlak bio viši od njihovog osobnog prosjeka.

Daljnja analiza pokazuje da se to događalo većinom u skupini ispitanika koja je već imala povišen krvni tlak.

"Čini se da osobe s krvnim tlakom višim od 130 [mmHg],  imaju tendeciju značajno slabije izvedbe kada im krvni tlak poraste iznad prosjeka,"  zaključuju Dr Gamaldo i njegov tim.

Nadodaju: “Ova studija je jedinstvena jer je možda prva koja istražuje kako je kognicija povezana s krvnim tlakom iz dana u dan.

“Buduće studije bi trebale... istražiti da li je odnos između krvnog tlaka i kognitivne izvedbe posredovan percipiranim stresom.”

    Kao prvo, istu stvar su trebali ispitati i kod mlađih osoba, jer bi vjerojatno dobili slično. Drugo, naslov je tendenciozan jer neupućene čitatelje može navesti na zaključak da će im zbog povišenog krvnog tlaka s vremenom pasti mentalne sposobnosti, a zapravo su i krvni tlak i IQ pod utjecajem emocionalne labilnosti. Ta nova studija ne otkriva skoro ništa novo, tj. novo je za novinare koji stavljaju takve naslove u medije. Odavno je utvrđeno da pod stresnim uvjetima ispitanici svih dobnih skupina ovisno o stupnju anksioznosti imaju slabiju izvedbu na testovima inteligencije. Emocionalno stabilne osobe i pod stresom imaju skoro iste rezultate na testovima sposobnosti, dok neurotici ovisno o stupnju svoje emocionalne nestabilnosti imaju umjeren ili veći pad na testovima. Tlak je u ovom slučaju simptom, a ne uzrok. Neurotici općenito imaju viši tlak zbog povišene aktivnosti autonomnog živčanog sustava, a u stresnoj situaciji će im još više porasti tlak jer se dodano pojačala aktivnost autonomnog živčanog sustava. Na IQ testu će biti slabiji ne zbog tlaka, nego zbog emocionalne uzbuđenosti i zabrinutosti  koja im okupira radnu memoriju i otežava uspješno rješavanje testova zaključivanja, pamćenja i učenja.


Testovi . Info - razne zanimljivosti vezane uz psihologiju i psihološka testiranja


Info - razne vijesti i istraživanja u vezi testova, kao i manje ozbiljne zanimljivosti. Ukratko prokomentirane novosti su praćene referencama - linkovima prema cijelim člancima. • Besplatni online testovi: •  

  Exchanged links


  Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

  Webmaster: e-mail;

  © 2011 www.testovi.info

  ~ Zanimljivosti Info