Usamljenost reducira učinke sporta na stvaranje neurona

Usamljenost reducira učinke fizičkog vježbanja na stvaranje novih neurona

Istraživanja pokazuju da fizička vježba potiče stvaranje novih neurona u miševa. Međutim, neurogeneza izostaje ako se miš bavi fizičkom aktivnošću sam, izoliran od ostalih. To se obično pokušava objasniti visokom razinom hormona stresa kod usamljenih jedinki. No, tijekom seksualnih aktivnosti također su visoke razine tih istih hormona u krvi, a miševima se svejedno stvaraju novi neuroni. Moglo bi se reći da se miševima kojima je pružena prilika za seksualne aktivnosti povećala inteligencija, kao i ostale kognitivne sposobnosti.

Poznato je da usamljenost kod ljudi doprinosi depresivnosti, srčanim udarima i Alzheimerovoj bolesti. No, slobodne žene dulje zadrže dobru fizičku kondiciju u odnosu na žene koje su u braku. Također, muškarci kad se razvedu poboljšaju svoju kondiciju, a kad se ponovo ožene većinom smanje količinu bavljenja sportom.

well.blogs.nytimes.com: does loneliness reduce the benefits of exercise

 

Vezano uz bavljenje sportom, pogledajte zanimljiv prikaz kretanja BMI indeksa od 1980-ih, za pojedine zemlje: washingtonpost: weight of the world - bmi


Ostale zanimlivosti.  • Besplatni online testovi:  • Exchanged links


    Webmaster: e-mail;

    © 2011 testovi.info

    ~ sport, sex, IQ, vježba